dilluns, 28 d’abril del 2008

Trobades per la llengua a Benicàssim, València, Xixona i Sollana

Aquí us deixo una de les moltes notícies que habitualment no surten als mitjans de comunicació habituals i que generalment tenen molta més rellevància que moltes altres tipus de notícies que ens propaguen a tota hora per la televisió, radio i diaris generalistes.
En aquest cas, la notícia, extreta de Vilaweb, ens parla de la trobada que Escola Valenciana ha realitzat eguany però que està duent a terme des de fa 23 anys per tot el territori per fomentar l'ús social del català al País Valencià.
Us deixo amb la notícia i uns quants enllaços per si se'n voleu informar una mica més d'aquestes trobades.

Escola Valenciana espera superar els 200.000 assistents de l'any passat

Escola Valenciana continua celebrant les Trobades per la llengua que fins al juny ha organitzat arreu del País Valencià. Avui es fan a Benicàssim (Plana Alta), València (Barri d'Aiora), Xixona (pdf) (l'Alacantí) i Sollana (Ribera). Amb el lema 'El valencià és futur', enguany mostren optimisme sobre la utilitat d'emprar la llengua pròpia. Les primeres Trobades, que es van celebrar el cap de setmana passat, van aplegar més de trenta mil assistents.

Durant les jornades d'avui diumenge, pares, professors i alumnes de les escoles dels quatre municipis participaran en un seguit d'actes i tallers culturals, però ja fa una setmana que se celebren activitats a l'entorn de la llengua. A Benicàssim van començar el 16 d'abril amb la conferència 'Fontrobada: el món de l'excursionisme i les Normes de Castelló', a càrrec de Vicent Pitarch. El cap de setmana passat va actuar Quamlibet, formació que fa músiques populars del País Valencià, el cantautor de Xàtiva Feliu Ventura, i el líder del grup Antònia Font, Joan Miquel Oliver. Destaca el lliurament del 10è Premi escolar de literatura en valencià, el Sambori, i la gran oferta de cinema i teatre escolar que ha estat present durant tota la setmana. Ahir a la nit va actuar el cantant valencià Miquel Gil i l'Orquestra Àrab de Barcelona al Teatre municipal.


Amb motiu de la proclamació per part de l'ONU de l'any 2008 com a Any Internacional de les Llengües i, alhora, la celebració de la festa d'avui a Benicàssim, l'Ajuntament i els quatre centres d'ensenyament primari i secundari del municipi, el 7 de març van posar en marxa 'El joc de les llengües'. Es tracta d'un joc en què els alumnes han hagut de reflexionar sobre la diversitat lingüística i, per fer-ho, havien de respondre una pregunta per setmana. Cada encert anava sumant punts, de manera que els alumnes que hagin obtingut una puntuació més alta, avui seran premiats.
Entre els actes previs que s'han fet a Sollana i al Barri d'Aiora de València, destaquen el lliurament del Premi Sambori i la V Nit de Rock Gira 2008 a Sollana, amb actuacions de grups com Bajoqueta Rock i La Gossa Sorda.


Les Trobades d'escoles en valencià, enguany s'escauen en ple vuit-centè aniversari del naixement de Jaume I i en vint-i-cinquè de la llei d'ús i ensenyament del valencià. En aquest sentit, el president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, ha demanat que la llengua s'estengui a l'ús social, tal com s'ha fet en l'ensenyament. I per aconseguir-ho, ha dit, cal que el govern apliqui la llei amb tota plenitud.


Vint-i-tres anys després de les primeres Trobades, aquestes s'han convertit en un exemple de mobilització ciutadana per la normalització de la llengua. El cap de setmana passat ja van ser trenta mil les persones que, malgrat la pluja, van assistir a les quatre primeres Trobades, que es van fer a Agost, Albaida, Museros i la Romana. Les de Sollana (Ribera), que es van haver d'ajornar a causa de la pluja, se celebren avui. Quan es cloguin les Trobades, el 7 de juny, s'hauran fet disset concentracions arreu de les comarques del País Valencià i s'espera superar els 200.000 assistents de l'any passat.

Escola Valenciana: Vídeo de la presentació de les Trobades 2008.
Informació sobre les Trobades 2008

Salut!