dimecres, 9 d’abril del 2008

Vint de les vint-i-una demandes de P3 del Pompeu Fabra són d'alumnes estrangers

L'AMPA d'aquest CEIP de Reus es mostra decebuda i la direcció de l'escola espera reaccions

Les accions que fins al moment ha dut a terme la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Reus per evitar la concentració d'alumnes nouvinguts en escoles com ara el Pompeu Fabra no han aconseguit bons resultats. Ho evidencien les xifres de les preinscripcions escolars: dels 21 infants que s'han preinscrit a P-3 en aquest centre, quinze són de nacionalitat marroquina, un és xinès i quatre són sud-americans, tot i que dos d'aquests tenen també nacionalitat espanyola. L'AMPA de l'escola es mostra decebuda amb l'Ajuntament de la ciutat, i demana que es modifiqui la llei per permetre una distribució equitativa dels nouvinguts.


El Pompeu Fabra concentra un 82% de nouvinguts.

Volien evitar la concentració de l'alumnat immigrant a P-3 però no ho han aconseguit. L'Associació de Mares i Pares (AMPA) del CEIP Pompeu Fabra veurà un curs més com la majoria d'alumnes que comencen en aquesta escola són nouvinguts, tot i la petició que van fer fa uns mesos al consistori reusenc per evitar que això succeís. Malika Ayadi, que és la presidenta de l'AMPA, considera que es pràcticament impossible «realitzar una tasca d'integració des de l'escola quan pràcticament no hi ha alumnat autòcton de referència». Les dades parlen per si soles. De les 21 preinscripcions que ahir a la tarda estaven registrades en aquest centre, tots menys un són d'infants immigrats, quinze dels quals, de nacionalitat marroquina. Creu que és possible fer modificacions de la llei per permetre una distribució dels alumnes per la resta d'escoles de la zona, i es mostra decebuda amb l'ajuntament de la ciutat per no haver pres les mesures adients per fer-ho: «Ara només falten quatre o cinc nens per omplir la classe i suposo que també seran marroquins», explica. Considera que aquesta situació «no afavoreix a ningú», i hi afegeix que cada vegada serà més difícil redreçar aquesta situació. Per això demana als responsables «que toquin de peus a terra» i apliquin les mesures per solucionar la problemàtica. Ara l'AMPA es reunirà per tractar dels resultats de la preinscripció i també han fixat una trobada amb el director dels serveis territorials d'Educació, Vicent Villena, en què hi assistiran representants de les mares i pares i el director de l'escola, Josep Graell. També han enviat una carta al secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, en què li exposen la situació. La presidenta de l'AMPA considera que l'Ajuntament «no hi ha fet prou», i creu que la solució no és tan complicada: «Si no hi fem res no podem parlar ni d'educació ni d'integració», indica Ayadi.


ASSUMIR RESPONSABILITATS
L'AMPA de l'escola va demanar el febrer passat accions de l'Ajuntament de Reus per rebaixar l'índex de l'alumnat immigrat i, en aquell moment, ja advertien que prendrien «accions oportunes». De moment l'AMPA tindrà una trobada informativa per analitzar la situació, i recorden al consistori reusenc que ha d'assumir la responsabilitat de crear «una escola exclusivament marroquina». Dels 236 alumnes que hi ha al centre aquest curs un 82,2% són nouvinguts. Pràcticament la meitat són magribins i hi ha un 28% d'alumnes sud-americans, un 5,5% de romanesos i un 1,3 d'altres zones d'Europa. També hi ha un alumne d'Àsia i el 18% restant és alumnat autòcton i, d'aquests, només dos alumnes de l'escola són catalanoparlants. En aquests moments al primer curs d'educació infantil es concentrava un 70% d'alumnat marroquí.


"ESPEREM QUE ARA HO TINGUIN PRESENT"
El director del CEIP Pompeu Fabra confirmava ahir les dades de les peticions de les famílies de P-3 una vegada acabat el període de preinscripcions: quinze alumnes són marroquins, un és xinès, un altre és de nacionalitat espanyola i la resta, sud-americans, tot i que d'aquests, n'hi ha dos que també tenen nacionalitat espanyola. Josep Graell assegura que ara «poca cosa es pot fer» però espera que les reaccions de l'AMPA i del centre serveixin per aplicar mesures de cara als propers cursos per frenar aquesta dinàmica. Per ell les preinscripcions «no han estat cap sorpresa», i espera que els responsables, tant de l'Ajuntament com de la Generalitat «ho tinguin present», no només pel que afecta al Pompeu Fabra, «sinó que el mateix pot passar en altres centres», i és per això que diu que és necessari un canvi de model. Graell és conscient que la llei s'ha d'acomplir, però creu que es pot deixar la porta oberta i deixar un marge d'actuació per a casos com aquest: «S'haurien de poder fer modificacions i redistribuir l'alumnat nouvingut.»

Notícia extreta d'El Punt.

Aquest és un tema que ens toca d'aprop ja que pot ser que l'any que ve estem nosaltres mateixos amb aquest CEIP, alguns hi han fet el Pràcticum i en tenen l'experiència pròpia,...

Salut!

3 comentaris:

Janaina Minelli de Oliveira ha dit...

Hola Martí, ¿es que en Reus hay predominantemente inmigrantes? ¿o es que los españoles de ahí se van a estudiar a otras partes?

Martí ha dit...

Hola Janaina, primer de tot dir que parlo pel que he pogut llegir als diaris o veure als Tele Notícies perquè no sóc de Reus ni conec la situació d'aquest CEIP en particular (tot i que crec que no m'equivocaria de gaire si digués que no és l'únic que es troba en una situació semblant...). El que passa en aquest CEIP és que de mica en mica la població "autòctona" (per dir-ho d'aluna manera) al veure que s'anaven inscrivint alumnes nouvinguts al centre i que aquest tenia una concentració més elevada en comparació amb altres centres de Reus mateix han anat deixant d'inscriure progressivament els seus fills al centre fent encara més gran tal concentració d'alumnes nouvinguts. Penso que aquest fet és una de les carències més grans del sistema de matriculació actual ja que dóna punts a les famílies que viuen dins de la zona escolar que els hi toca i, tal com passa al meu poble a Valls, molta part de la immigració es concentra en una part de la ciutat per qüestions habitualment d'habitatge i això afavoreix que els centres educatius també "pateixin" aquesta concentració. Penso que hi hauria d'haver un repartiment igualatori entre totes les escoles d'una mateixa ciutat, com a mínim totes les públiques, i no arribar amb aquests extrems ja que els primers que en surten perjudicats en són els propis alumnes.
Aquí sota deixo uns enllaços que parlen del conflicte des del punt de vista del'AMPA de l'escola, de l'ajuntament,...

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2776256
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2808252
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2808685
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2811714

Janaina Minelli de Oliveira ha dit...

Grácias, Martí, por la explicación.